Rechter bevestigt rechtsgeldigheid Creative Commons

Logo Creative CommonsIn een recent vonnis had de Rechtbank van Koophandel te Nijvel als – bij mijn weten – eerste Belgische Rechtbank de gelegenheid om zich uit te spreken over een auteursgeschil waarbij de auteur de bescherming van zijn werk onderworpen had aan één van de beschikbare Creative Commons licenties.

Terecht oordeelde de rechter (zonder enige aarzeling) dat een dergelijke licentie geldig is onder Belgisch recht, en dat de persoon die – in casu via internet – een onder CC beschermd auteurswerk hetzij reproduceert, hetzij aan het publiek meedeelt, de bepalingen van de van toepassing zijnde Creative Commons licentie moet respecteren.

Meer toelichting en het volledige vonnis kan je via deze link lezen: Rechter bevestigt rechtsgeldigheid Creative Commons | Apache.

Advertenties

Over Tom Devolder
Tom behaalde in 2004 aan de Universiteit Gent zijn diploma Rechten, optie sociaal en economisch recht (grote onderscheiding). Bij het afstuderen won hij eveneens de Prijs Hof van Beroep voor beste eindverhandeling. In 2007-2008 volgde Tom de opleiding Postgraduaat Controlling & Accounting aan de Brugge Business School (www.bruggebusinessschool.be; een samenwerking tussen het VPOO en de KHBO). Van juli 2004 tot en met oktober 2009 was Tom als medewerker verbonden aan het advocatenkantoor Declerck Leterme en Partners te Harelbeke. Na een kortstondige periode zijn beroep als eenmanskantoor te hebben uitgeoefend stond hij begin 2010 mee aan de wieg van Bright advocaten. Tom legt zich voornamelijk toe op verbintenisrechtelijke en vennootschapsrechtelijke materies. Ook het financieel en economisch recht, alsook het informaticarecht zijn rechtstakken waarmee hij ervaring heeft. Tom begeleidt ondernemingen niet enkel bij (buiten)gerechtelijke procedures, maar legt zich evenzeer toe op proactieve begeleiding en adviesverlening. Tom is tevens medeauteur van het verzamelwerk Recht en Internet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: