Zeb kondigt prijsverminderingen aan tijdens de sperperiode

Vandaag publiceerde de Standaard:

Zeb afficheert solden open en bloot

Hoewel dat wettelijk verboden is, lanceert de kledingketen Zeb vanaf zaterdag de wintersolden. Voor alle klanten en met de term “solden” en de kortingpercentages zichtbaar in de etalages. “Nooit eerder werd de soldenwet zo duidelijk overtreden”, schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag.

Het verwondert mij hierbij enigszins – zonder de aankondigingen van prijsverminderingen zelf te hebben gezien – dat Zeb naast het uithangen van kortingspercentages, ook blijkbaar de term “solden” zou gaan etaleren.

Zoals in mijn vorige blogpost neergepend is het verbod om tijdens de sperperiode aankondigingen van prijsverminderingen te doen in strijd met de Richtlijn Oneerlijke Handelspraktijken, maar diezelfde overweging geldt m.i. niet voor het gebruik van de term ‘Solden’ of  ‘Opruiming’… Hierbij is toch enige voorzichtigheid aangeraden. Zeker nu het argument van de discriminatie daarbij niet opgaat: het verbod om buiten de soldenperiode de termen ‘Solden’ of ‘Opruiming’ te gebruiken is een algemeen verbod dat zich ook richt tot andere sectoren.

Bron: De Standaard

Advertenties

Over Tom Devolder
Tom behaalde in 2004 aan de Universiteit Gent zijn diploma Rechten, optie sociaal en economisch recht (grote onderscheiding). Bij het afstuderen won hij eveneens de Prijs Hof van Beroep voor beste eindverhandeling. In 2007-2008 volgde Tom de opleiding Postgraduaat Controlling & Accounting aan de Brugge Business School (www.bruggebusinessschool.be; een samenwerking tussen het VPOO en de KHBO). Van juli 2004 tot en met oktober 2009 was Tom als medewerker verbonden aan het advocatenkantoor Declerck Leterme en Partners te Harelbeke. Na een kortstondige periode zijn beroep als eenmanskantoor te hebben uitgeoefend stond hij begin 2010 mee aan de wieg van Bright advocaten. Tom legt zich voornamelijk toe op verbintenisrechtelijke en vennootschapsrechtelijke materies. Ook het financieel en economisch recht, alsook het informaticarecht zijn rechtstakken waarmee hij ervaring heeft. Tom begeleidt ondernemingen niet enkel bij (buiten)gerechtelijke procedures, maar legt zich evenzeer toe op proactieve begeleiding en adviesverlening. Tom is tevens medeauteur van het verzamelwerk Recht en Internet.

3 Responses to Zeb kondigt prijsverminderingen aan tijdens de sperperiode

 1. Tom,

  Kunnen we er, los van het concrete geval Zeb, niet van uitgaan dat de ganse soldenregeling (en de beperking tot vaste soldenperiodes) eigenlijk is strijd is met de richtlijn en dat (de logica van het VTB/Total arrest doortrekkende) niet enkel de sperperiode op termijn zal sneuvelen, maar ook de soldenperiode op zich en dat eenieder dus vrij zal bepalen wanneer hij kortingen aanbiedt en of hij die al dan niet “solden” noemt?

  In elk geval is het verbazend ten aanzien van de sperperiode dat er niet meer bedrijven zijn die gebruik maken van wat nochtans sedert VTB/Total evident lijkt: de sperperiode en elke andere structurele en categorieke beperking van verkoopstechnieken is in strijd met de richtlijn.

  • Tom Devolder says:

   Lijkt mij op het eerste zicht inderdaad een logische overweging. De reden waarom ik de toepassing van het VTB-arrest enkel tot de sperperiode heb beperkt is omdat ik er op grond van de persberichtgeving – mijn enige bron informatie – van uitging dat ZEB in haar procedure enkel de sperperiode aanvocht.
   Maar akkoord dat de solden, die geen door de richtlijn gereglementeerde marktpraktijk betreft, wellicht de toets met het VTB-arrest niet doorstaat!

 2. Pingback: ZEB ontsnapt (voorlopig) aan veroordeling « Bright Insights

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: