The Bright Side n°8: Het begrip ‘dagelijks bestuur’ revisited

Gisteren werd the Bright Side n°8 gepubliceerd op de website van Bright Advocaten, waarin Mr. Nele Schelstraete het topic van het dagelijks bestuur in vennootschappen aansnijdt:

In de naamloze vennootschap heeft de wetgever het begrip ‘dagelijks bestuur’ in het Wetboek van Vennootschappen geïntroduceerd als zijnde een orgaan dat bestuurs- en vertegenwoordigingsbevoegdheid heeft voor handelingen van ‘dagelijks bestuur’. In de regel wordt dit orgaan aangeduid als directeur of als dagelijks – of gedelegeerd bestuurder, afhankelijk van het feit of de dagelijks bestuurder al dan niet deel uitmaakt van de raad van bestuur van de betreffende vennootschap. De rol van deze directeur of gedelegeerd bestuurder is essentieel. Hoewel de notie ‘dagelijks bestuur’ in de wet niet is gedefinieerd, bestond er in de rechtspraak en de rechtsleer min of meer een consensus omtrent de draagwijdte ervan. Ingevolge rechtspraak van het Hof van Cassatie van 26 februari 2009 werd deze draagwijdte schijnbaar sterk beperkt. Deze rechtspraak blijft tot op heden ongewijzigd.

U kan deze the Bright Side via deze pagina raadplegen.

Advertenties

Over Tom Devolder
Tom behaalde in 2004 aan de Universiteit Gent zijn diploma Rechten, optie sociaal en economisch recht (grote onderscheiding). Bij het afstuderen won hij eveneens de Prijs Hof van Beroep voor beste eindverhandeling. In 2007-2008 volgde Tom de opleiding Postgraduaat Controlling & Accounting aan de Brugge Business School (www.bruggebusinessschool.be; een samenwerking tussen het VPOO en de KHBO). Van juli 2004 tot en met oktober 2009 was Tom als medewerker verbonden aan het advocatenkantoor Declerck Leterme en Partners te Harelbeke. Na een kortstondige periode zijn beroep als eenmanskantoor te hebben uitgeoefend stond hij begin 2010 mee aan de wieg van Bright advocaten. Tom legt zich voornamelijk toe op verbintenisrechtelijke en vennootschapsrechtelijke materies. Ook het financieel en economisch recht, alsook het informaticarecht zijn rechtstakken waarmee hij ervaring heeft. Tom begeleidt ondernemingen niet enkel bij (buiten)gerechtelijke procedures, maar legt zich evenzeer toe op proactieve begeleiding en adviesverlening. Tom is tevens medeauteur van het verzamelwerk Recht en Internet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: