The Bright Side n°10 | Aandachtspunten bij niet-concurrentiebedingen

Deze week werd the Bright Side n°10 gepubliceerd op de website van Bright Advocaten, waarbij ik een aantal “Aandachtspunten bij niet-concurrentiebedingen” toelicht:

De Fransen hadden het reeds eeuwen terug begrepen: de welvaart van een maatschappij wordt bepaald door zijn activiteitsgraad. Vandaar ook dat het Franse Decreet D’Allarde (2 en 17 maart 1791) de vrijheid van handel als basisbeginsel in het Franse recht heeft ingelast, een principe dat veertig jaar later in het toen nog prille Belgische rechtstelsel werd overgenomen. Evenwel kan de wet afwijken van dit principe omwille van welomschreven maatschappelijke of economische belangen. Ook kunnen twee of meer partijen deze vrijheid contractueel inperken, o.m. in de vorm van niet-concurrentiebedingen, zoals deze frequent voorkomen in aandelenoverdrachten of samenwerkingsovereenkomsten. Dergelijke bedingen kennen echter hun beperkingen, en de sanctie op ongeldige niet-concurrentiebedingen is niet onmin. Vandaar ook dat Mr. Tom Devolder de principes ter zake graag met u recapituleert.

U kan deze the Bright Side via deze pagina raadplegen.

Advertenties

Over Tom Devolder
Tom behaalde in 2004 aan de Universiteit Gent zijn diploma Rechten, optie sociaal en economisch recht (grote onderscheiding). Bij het afstuderen won hij eveneens de Prijs Hof van Beroep voor beste eindverhandeling. In 2007-2008 volgde Tom de opleiding Postgraduaat Controlling & Accounting aan de Brugge Business School (www.bruggebusinessschool.be; een samenwerking tussen het VPOO en de KHBO). Van juli 2004 tot en met oktober 2009 was Tom als medewerker verbonden aan het advocatenkantoor Declerck Leterme en Partners te Harelbeke. Na een kortstondige periode zijn beroep als eenmanskantoor te hebben uitgeoefend stond hij begin 2010 mee aan de wieg van Bright advocaten. Tom legt zich voornamelijk toe op verbintenisrechtelijke en vennootschapsrechtelijke materies. Ook het financieel en economisch recht, alsook het informaticarecht zijn rechtstakken waarmee hij ervaring heeft. Tom begeleidt ondernemingen niet enkel bij (buiten)gerechtelijke procedures, maar legt zich evenzeer toe op proactieve begeleiding en adviesverlening. Tom is tevens medeauteur van het verzamelwerk Recht en Internet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: