The Bright Side n°13 | Het water tussen arbeiders en bedienden wordt (iets) minder diep

Zopas werd de 13e editie van The Bright Side, van de hand van Mr. Nele Schelstraete en met als onderwerp “Het water tussen arbeiders en bedienden wordt (iets) minder diep”, gepubliceerd op de website van Bright Advocaten:

Het onderscheid tussen arbeiders en bedienden is een oud zeer in het Belgisch sociaal recht. De verschillen zijn talrijk en leiden in de regel tot een minder voordelige situatie voor de arbeider. Historisch gegroeid, wordt deze dichotomie door de aanhangers ervan verdedigd aan de hand van diezelfde historische gronden. Sinds enkele decennia echter groeit het besef dat deze verschillen niet langer verdedigbaar zijn, al was het maar omdat op vandaag een job nog zeer moeilijk tot één van beide categorieën kan worden herleid.

Dit besef werd gestimuleerd door de rechtspraak van het Grondwettelijk Hof, dat reeds jaren terug opperde dat de verschillende behandeling van arbeiders en bedienden in strijd is met het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel. Deze stimuli hebben alvast geleid tot de Wet van 12 april 2011, die een belangrijke maar zeer fragmentarische stap uitmaakt naar een (volledige) gelijkschakeling van de statuten van arbeiders en bedienden. Het is duidelijk dat dit een verhaal met veel hoofdstukken wordt.

U kan deze editie van The Bright Side consulteren via www.b-right.be/thebrightside.

Advertenties

Over Tom Devolder
Tom behaalde in 2004 aan de Universiteit Gent zijn diploma Rechten, optie sociaal en economisch recht (grote onderscheiding). Bij het afstuderen won hij eveneens de Prijs Hof van Beroep voor beste eindverhandeling. In 2007-2008 volgde Tom de opleiding Postgraduaat Controlling & Accounting aan de Brugge Business School (www.bruggebusinessschool.be; een samenwerking tussen het VPOO en de KHBO). Van juli 2004 tot en met oktober 2009 was Tom als medewerker verbonden aan het advocatenkantoor Declerck Leterme en Partners te Harelbeke. Na een kortstondige periode zijn beroep als eenmanskantoor te hebben uitgeoefend stond hij begin 2010 mee aan de wieg van Bright advocaten. Tom legt zich voornamelijk toe op verbintenisrechtelijke en vennootschapsrechtelijke materies. Ook het financieel en economisch recht, alsook het informaticarecht zijn rechtstakken waarmee hij ervaring heeft. Tom begeleidt ondernemingen niet enkel bij (buiten)gerechtelijke procedures, maar legt zich evenzeer toe op proactieve begeleiding en adviesverlening. Tom is tevens medeauteur van het verzamelwerk Recht en Internet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: